Fashion, Over ons

Even een leermomentje

eco leer blog

Wij van House Of Festivals verkopen veel items die eco-leer bevatten of daar volledig van zijn gemaakt. Maar wat is eco-leer nu eigenlijk, waarom heet het zo en wanneer is iets eco leer? In de onderstaande blog hopen wij je hier meer duidelijkheid over te geven, zodat jij voor jezelf de keuze kunt maken of en welk soort leer jij zou willen dragen.

eco leer blog

Wat is eco leer?

Je hoort vele benamingen als het over leer gaat en zo hoor je tegenwoordig ook vaak over eco leer. Maar wat is nou precies eco leer? Eco leer is eigenlijk gewoon leer, maar door de manier waarop het gelooid wordt, wordt het eco leer. Tijdens het looiproces wordt er bij eco leer gebruik gemaakt van plantaardige stoffen i.p.v. chemicaliën. Dit is voor het milieu beter, maar ook voor bv de werknemers die het leer moeten looien. Looien, ook wel leerlooien genoemd, is een manier om van de huid van dieren leer te maken wat vervolgens gebruikt wordt voor kleding, schoenen en bijvoorbeeld meubelen. Het looien is een heel intensief proces, waarbij het onbewerkte leer in verschillende badjes met chemicaliën gaat, schoon wordt gemaakt, wordt gebleekt, soepel wordt gemaakt etc. Door het gebruik van plantaardige stoffen, is dit proces een stuk minder schadelijk geworden voor ons milieu, waardoor het de stempel eco leer krijgt. Verder is eigenlijk alles volledig hetzelfde als bij “gewoon” leer. Eco leer is dus ook niet perse duurzamer dan “normaal” leer, want het gaat net zolang mee. Het wordt alleen iets eco-vriendelijker bewerkt.

Items gemaakt met eco-leer eco leer blogeco leer blogeco leer blog

Hoe werkt dat dan bij normaal leer?

Met normaal leer wordt over het algemeen koeienleer bedoeld die chemisch is bewerkt. Deze bewerking is nodig om tot de juiste dikte van het leer te komen. Het meest wordt gekozen voor chroomlooiing. De stoffen die hierbij worden gebruikt, zoals chroomsulfaat, aluminium en natronloog, zijn zwaar giftig en kankerverwekkend. Omdat er vaak nieuwe badjes gemaakt moeten worden, wordt er enorm veel water gebruikt voor het bewerken van leer. Een paar leren schoenen gebruikt al ongeveer 3000 liter water!! Helaas wordt het vervuilde afvalwater vaak in rivieren gedumpt en iedereen kan wel raden hoe slecht dit is voor ons milieu. Het leerlooien wordt dan ook gezien als het proces van leerproductie met de meeste negatieve milieu-impact, maar vlak het fokken van de dieren voor leer niet uit. Ook dit heeft een grote impact: de dieren moeten eten, ze stoten methaan uit en worden vaak slecht behandeld.

eco leer blog

 Hoeveel soorten leer bestaan er eigenlijk?

In principe bestaan er maar 3 soorten echt leer:

  • vetleer, Dit leer wordt het meest gebruikt om laarzen en werkschoenen van te maken. Nadat de huid de nodige badjes heeft gehad, wordt de gedroogde huid ingesmeerd met traan en rundvet en vervolgens bewerkt met koperrood. Hierbij wordt de huid zwart. De binnenkant wordt geblanceerd en vervolgens gekrispeld, (dit is het soepel slaan van het leer met behulp van een stuk hout).
  • grauwleer, Dit leer wordt gebruikt om bruine schoenen mee te maken. Nadat de huid gereinigd is, wordt de binnenkant geblanceerd en gezuiverd met traan.
  • overleer, Dit leer wordt gebruikt voor schoenen of bijvoorbeeld zadels. Na het reinigen van de huid, wordt deze bereid door de gelooide huiden op te spannen en gedurende twee weken in vers stromend water te houden. Hierna worden de huiden gedurende een week gekalkt in een kalkkuip en dan nog eens ontkalkt in vuil water. Vervolgens worden de huiden geschaafd en daarna nog een laatste keer bewerkt in een kuip.

eco leer blog

Van de mooiste huiden wordt vooral meubelleer gemaakt. Je kunt je voorstellen dat er voor een bank een behoorlijk oppervlakte leer nodig is. Door de verschillende manieren van de huid looien en toevoeging van chemicaliën, (bij eco-leer dus plantaardige middelen) werden er verschillende soorten leer ontwikkeld. Het meeste leer wordt gebruikt voor het maken van schoenen. Er worden zolen en binnenzolen gemaakt van rundleer dat gelooid wordt als zoolleer. De schachten van de schoen of bijvoorbeeld laars worden gemaakt van fijn rundleer en mooi kalfsleer.

 

eco leer blog

Wat is gerecycled leer en is dat dan niet beter voor het milieu dan eco leer?

Steeds meer items worden gemaakt van recycle leer en sommige fabrikanten noemen dit zelfs eco-leer. Nou eco-leer is het in elk geval niet, want bij recycle leer hebben we te maken met normaal leer dat met chemicaliën is vervaardigd. Het zou wel eco recycle leer kunnen zijn, maar dat is dus niet per definitie zo. Recycle leer wil alleen maar zeggen dat het opnieuw gebruikt leer is. Bij het snijden van patronen blijven er geregeld restjes leer over. Deze resten worden allemaal vermalen met elkaar en daarna wordt dit omgezet in een nieuw product; recycle leer. Dit leer bestaat voor 70% uit leer (dit kan dus normaal of eco leer zijn) en voor 30% uit polyester. Door de polyester laag, wordt het leer afgedekt en beschermd, zodat er geen oneffenheden op kunnen ontstaan. Het recyclen is natuurlijk wel al iets milieu vriendelijker, aangezien de restanten worden hergebruikt en niet worden weggegooid. Maar als het leer wat hiervoor wordt gebruikt, alsnog gereinigd is in chemicaliën, dan is het nog niet de meest eco-vriendelijkste oplossing. Sowieso is het vervaardigen van normaal of eco leer beiden niet het beste voor ons milieu. Uiteindelijk zou kiezen voor helemaal geen leer de beste optie zijn, maar voor de mensen die het toch graag willen dragen, is eco leer in elk geval de betere keuze qua milieu.

eco leer blogNepleer oftewel kunstleer. Is dat dan misschien iets beter?

Als we heel even de dieren erbij halen, dan lijkt nepleer natuurlijk al snel de beste keuze, want er worden geen dieren voor gebruikt en gefokt. Ook is het hele looien dan niet nodig, waardoor je een hoop schadelijke handelingen wegneemt. Maar als we het milieu technisch gaan bekijken, is kunstleer echt heel slecht. Dit nepleer wordt namelijk gemaakt van kunststof. De grondstof van de kunststof wordt gewonnen uit olie, waarvan we weten hoe vervuilend dat is voor onze ecosystemen en oceanen. Dit Plastic wordt niet afgebroken door de natuur en zit vol met giftige stoffen die helaas terecht komen in ons grondwater. Ook tijdens het vervaardigen van dit kunststof leer, kunnen er een hoop giftige stoffen vrijkomen die schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid en leefomgeving. Er wordt wel geprobeerd om deze processen steeds minder schadelijk te maken, zodat het minder negatieve impact heeft op onze leefomstandigheden. Wanneer het nepleer PVC, PET of ‘O’  heet, dan weet je eigenlijk al dat het niet gezond is. Dan bevat het namelijk giftige stoffen en is waarschijnlijk chemisch afgewerkt met een bepaalde coating.

eco leer blogIs Vegan leer dan misschien de beste optie?

eco leer blogEen goede vraag, want Vegan klinkt wel erg lekker diervriendelijk en milieubewust. Nou, helaas geldt dat ook niet voor alle Vegan leer. De meest gebruikte Vegan leersoort is PVC, in feite dus plastic zoals ik hierboven heb beschreven. Helaas is het productieproces van kunstleer meestal niet milieuvriendelijker dan het looiproces van normaal koeienleer, omdat het kunstleer meestal van kunststof gemaakt wordt. Op dit moment wordt er wel veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor dit leer. Er worden zelfs al lijnen uitgebracht en diverse tests gedaan, maar het zal nog even duren voordat wij consumenten dit ook daadwerkelijk kunnen kopen. Zo is er bijvoorbeeld door Chanel een lijn uitgebracht van kurk. Het is een duurzaam materiaal, makkelijk te recyclen en het is water bestendig, alleen ziet het er wel echt uit als kurk. Ook wordt er momenteel nog onderzoek gedaan naar papier, gerecycled rubber, boomschors, zeewier, appels en paddenstoelen. Deze laatste wordt al echt gemaakt door start-ups en heeft grote potentie, maar is momenteel nog niet verkrijgbaar. Een ander bedrijf is bezig met het laten groeien van leer in een laboratorium d.m.v. levende cellen waar ze collageen op laten groeien. Ook dit heeft veel potentie, maar is nog niet daadwerkelijk verkrijgbaar.

 

eco leer blogVeganistische schoenenmerk

Wat wel een aan te schaffen Vegan leer optie is, is het veganistische schoenenmerk Bourgeois Boheme. Zij bieden een echt duurzaam leeralternatief met Piñatex. Dit is een natuurlijk en duurzaam non-woven textiel gemaakt van afval van ananasvezels. De ananasbladeren zijn een natuurlijk bijproduct van ananas, wat betekent dat ze in de eerste productiefase geen extra land, water of andere middelen nodig hebben. Dit innovatieve en unieke materiaal dat op leer lijkt, is duurzaam maar ook ademend en erg comfortabel. Bij Piñatex zijn geen fabrieksboerderijen betrokken. Het is wel afgewerkt met een synthetisch materiaal, dus het is nog niet 100% biologisch afbreekbaar, maar Piñatex zegt dat ze werken aan een plantaardige alternatieve afwerking. Ondanks dat vertegenwoordigt dit product nog steeds een enorme sprong voorwaarts in duurzaamheid. Ook levert het extra inkomsten op voor ananasboeren, en er worden geen dieren, mensen of rivieren geschaad bij het maken van hun producten. Puma experimenteert nu met prototypes van schoenen van Piñatex.

Zo, dat was een hoop informatie, maar we hopen dat het verschil tussen alle soorten leer je nu helemaal duidelijk is. Leer afgezien van het maakproces is op zich een duurzaam product, omdat het wel 20 jaar mee kan gaan. Mits je je leer lekker insmeert af en toe en het goed behandeld. Wij zijn erg benieuwd naar alle mogelijkheden die er in de toekomst gaan komen, zodat we nog milieu vriendelijker bezig kunnen zijn. Voor nu bieden wij eco leer aan in onze webshop en inspireren je graag met onze items en blogs.

 

eco leer blogeco leer blogeco leer blog

We hopen dat deze blog LEERzaam voor je was, laat het ons gerust weten in de comments!!

Liefs House Of Festivals