Fashion, Top 10 tips

Leuke namen voor mondkapjes

Voor de een is het nog steeds wennen, voor de ander is het al een normaal gezicht. Mondkapjes in de trein, in de supermarkt, op straat etc. Mondkapjes in alle soorten, kleuren en printjes. Maar hoe noem jij het nou? Zeg je eerder mondkapje of mondmasker?

Wij zijn er eens ingedoken en kwamen tot de ontdekking dat er een hoop verschillen zijn qua benamingen in de verschillende delen van het land. Zo zeggen ze in Den Haag bijvoorbeeld bekbedekker, maar dan uitgesproken als Bekbadekkah met een lekker Haags accentje.

In Groningen daarentegen zegt men smoeldoek of een snoetje doekje. Die laatste klinkt wel erg schattig moet ik toegeven.

In Friesland noemen ze het een mûlmasker. Ik denk dat je het uitspreekt als muul masker, maar corrigeer me gerust als ik het mis heb 😊

In Limburg hebben ze er meerdere benamingen voor, maar de 2 die het meest voorkwamen zijn moelkepke of moondkepke.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik nog meer grappige benamingen tegen, maar die zijn niet specifiek aan een stad of Provincie gebonden. Zo zeggen mensen:

 • Een bekkendoek
 • Smoelvodje
 • Waffellapje
 • Bekpamper
 • Chin diaper

Als jij nog een leuke weet, zet hem dan gerust in de comments hieronder. Hoe langer de lijst, hoe leuker 😉

Voor de fun hebben we ook eens gekeken hoe onze buurlanden de mondkapjes noemen en dit is ons lijstje:

 • Engels mask
 • Duits mund maske
 • Belgisch mond masker
 • Frans masque buccal
 • Italiaans maschera per la bocca
 • Spaans máscara de la boca
 • Portugees máscara de boca
 • Pools maska ​​na usta
 • Turks ağız maskesi
 • Zweeds munmask
 • Noors munnmaske

Het bleek dat de ANWB hier ook al een leuk lijstje van had gemaakt, dus die kun je hier lezen.

Engels: face mask
Frans: masque
Duits: Mundmaske
Spaans: mascarilla
Italiaans: mascherina
Portugees: máscara de protecção
Pools: maska na twarz
Zweeds: munskydd (of ansiktsmask)
Turks: ağız ve yüz maskesi
Tsjechisch: rouška
Kroatisch: maska za lice

Hoe je het ook noemt, helaas zullen we ze nog wel even moeten blijven gebruiken. Het ziet ernaar uit dat we op steeds meer plekken een mondkapje moeten gaan dragen en dat dit best nog wel een tijdje zo kan zijn. Om het leed iets te verzachten, hebben wij een collectie samengesteld van de leukste, mooiste en kleurigste mondkapjes die er zijn. Nieuwsgierig naar welke bij jou past? Kijk dan snel hier !!

In onze collectie vindt je niet alleen de mooiste mondkapjes, maar ook handige andere zaken, zoals een oorclip. Dit clipje kun je tussen je elastieken zetten, waardoor je geen last hebt van snijdende touwtjes in je oor, maar ook om het mondmasker beter passend te maken. Met het clipje kun je het mondkapje namelijk vergroten of juist verkleinen, hoe handig is dat?

Omdat wij wel snappen dat je niet steeds met losse mondkapjes in je tas of broekzak wil lopen, bieden we hele handige bewaarboxen aan in 3 leuke kleurtjes. Daar past alles perfect in en blijft lekker schoon en heel op die manier. Vindt je een doosje te groot, dan zijn er ook handige mapjes die perfect in bv de kontzak van je jeans passen of die je aan een tas of sleutelbos kunt bevestigen.

We horen van brildragende mensen vaak dat hun bril beslaat door het dragen van een mondkapje. Ook hier is een oplossing voor bedacht. Door deze plastic facestrip onder je mondkapje te plaatsen, is er wat meer afstand tussen je mond en het mondmasker. Hierdoor kan de lucht beter weg en beslaat je bril minder snel of zelfs niet. Ook het “blijven plakken” van het mondkapje met inademen, is hiermee verleden tijd.

Wat wij zelf ook erg fijn vinden om in onze tas te hebben, is dit geweldige doosje met zeeppapier. Je neemt een blaadje zeep uit het doosje, sprenkelt er wat water op en je kunt direct je handen wassen met zeep. Perfect voor onderweg! Als je dat teveel gedoe vindt, kun je ook zo’n geweldige sleutelhanger nemen met gaaf printje. In de sleutelhanger zit een los flesje waar je desinfectie middel in kunt doen.

          

Ook zien we dat een hoop mensen vragen hebben over hoe ze ze moeten dragen, hoe je ze schoonmaakt, wanneer je ze schoonmaakt, hoe lang mag je ze op, etc. Daarom hebben wij een leuke blog geschreven, waarin al deze vragen worden beantwoord. Benieuwd geworden? Klik dan hier.

Voor de dames en heren die make-up dragen, hebben we ook nog wat handige tips. Want zeg nou eerlijk, wie wil dat zijn make-up eraf gaat door het dragen van een mondmasker? Ook als je last hebt van acne door het dragen van mondkapjes, hebben we een paar goede tips. Lees snel onze blog voor meer informatie en hopelijk een beetje hulp.

Stay safe!! Liefs,

House Of Festivals