Festivals, Top 10 tips

Valentijnsdag 2020

Valentijnsdag 2020

14 Februari Valentijnsdag

Zoals we allemaal weten is het op 14 Februari Valentijnsdag, de dag van de liefde. Maar weet je eigenlijk waarom we dat vieren en waar het vandaan komt? Nou, dat zal ik je vertellen.

Valentijnsdag 2020Sint Valentijn

Er was eens een Sint Valentijn die de liefde zwaarder vond wegen dan de wetten van de keizer. De legende vertelt ons dat hij een heidense soldaat met een christelijke dame in de echt verbond, waarna er al snel meer paren zich bij hem meldde. Helaas werd de beste man aangegeven en hiervoor gearresteerd. Hij probeerde de keizer te overtuigen van zijn goede daden, maar de keizer was hierdoor beledigd en liet hem martelen en onthoofden op 14 Februari. Het jaartal is onbekend, maar wordt geschat op het jaar 496 na Christus. Vlak voor hij werd onthoofd, stopte hij het dochtertje van een bewaker een briefje in haar handen waarop stond; van jouw Valentijn. Een andere versie van het verhaal is dat de bewaker al een tijdje probeerde om zijn blinde dochter te laten genezen door de heilige Valentijn. Helaas lukte dit niet, maar na de terechtstelling van Valentijn kreeg het meisje een briefje van hem waaruit een gele bloem viel. Op het briefje stond; van Valentinus en direct kon ze weer zien. Als mensen Valentijn om raad vroegen gaf hij hen een bloem en hier komt de bloemengroet op Valentijnsdag vandaan.

Valentijnsdag 2020

In een andere versie van de legende wordt er beweerd dat de Romeinse keizer Claudius II hem onder doodsbedreiging probeerde over te halen zich aan te sluiten bij het heidense geloof van de Romeinen. Valentijn weigerde dit en probeerde zelfs om Claudius over te halen om zich te bekeren tot het Christendom, waarna hij ter dood werd veroordeeld. Claudius had een wet bedacht waarbij jonge mannen niet mochten trouwen. Hij was van mening dat getrouwde mannen slechtere soldaten waren en wilde zijn leger zo sterk mogelijk maken. De priester Valentijn voerde echter in het geheim toch de trouwplechtigheden uit. Toen Claudius hierachter kwam, liet hij Valentijn arresteren.

Valentijnsdag 2020Sint Valentinus a.k.a. Valentijn was een bisschop uit Italië en stond erom bekend dat hij zich inzette voor de armen, ouderen en kwetsbaren in de maatschappij. Hij nam altijd een bloemetje voor hen mee uit zijn eigen kloostertuin als hij ze bezocht. Aan jonge stelletjes gaf hij altijd een mooie bloem die symbool stond voor genegenheid en trouw. Na zijn dood werd zijn graf druk bezocht door jonge stellen, die daarmee hoopten op zijn zegen voor hun toekomstige huwelijk.

Valentijnsdag 2020

Merkeldag

Valentijnsdag wordt door het volksgeloof gezien als een merkeldag. Dit is de benaming voor een dag die belangrijk is voor het lot van de mens of het weer. Het weer op die specifieke dag was bepalend voor hoe de rest van de periode zou gaan zijn. Een soort weersvoorspelling dus. Een aantal spreuken die betrekking hebben op het weer tijdens Valentijnsdag zijn:

  • Dooi op Sint-Valentijn doet veel water in de wijn.
  • Zonneschijn op Sint-Valentijn, geeft goede wijn.
  • Is de aarde met Sint-Valentijn in het wit gehuld, dan zijn de weiden en akkers met vreugde vervuld.

De traditie om mooie handgemaakte kaartjes met zelf bedachte versjes te gaan versturen, begon pas in de 17de eeuw. Deze werden Valentijnen genoemd.

Pas midden jaren 90 is Valentijnsdag door de Amerikanen tot iets commercieels verheven en zijn wij het in Nederland ook gaan vieren.

 

Valentijnsdagfeestjes

Zover het stukje geschiedenis. Mocht jij nou iets leuks willen gaan doen met jouw Valentijn of juist op zoek willen gaan naar een Valentijn, dan heb ik hieronder de 5 leukste Valentijnsdagfeestjes voor je op een rijtje gezet.

Valentijnsdag 2020De Kei Foute Party valentijnseditie in de Flint in Amersfoort. Hier komen de QMusic DJ’s je zoals elk jaar verwennen met de foutste guilty pleasures van de jaren 70 tot en met nu. Dus bel al je foute vrienden, trek je aller allerfoutste outfit aan en ga lekker los met zijn allen. Voor de foute zangers onder ons, is er ook een heerlijke Keifoute Karaoke waar jij je talent (of niet) ten gehore kunt brengen. Kortom; 100% fout, 100% feest.

  • Valentijnsdag 2020
  • Valentijnsdag kan natuurlijk niet voorbij gaan zonder een gezonde dosis vunzigheid en waar kun je dat nou beter vinden dan bij Vunzige Deuntjes? Met een Valentijnseditie in de graanbeurs in Breda, De Effenaar in Eindhoven, Het Patronaat in Haarlem, De Metropool in Hengelo en bij de Gebr. Nobel in Leiden belooft er weer veel vunzigheid te worden verspreid in Nederland. Vunzige Deuntjes zal je niet alleen overspoelen met de lekkerste hip-hop, R&B en Dancehall tunes, maar ook met een heleboel liefde. Hoog tijd voor lieve kusjes, zwoele dansjes en heerlijk vunzen. Dus heb jij de behoefte om na je hot date even stoom af te blazen? Dan weet je nu waar je moet zijn!! Be Ready voor veel liefdevolle vunzigheid!!
  • Valentijnsdag 2020
  • Waar het er ook altijd steamy aan toe gaat, is natuurlijk bij onze amigo’s van Fiësta Macumba. In de melkweg, Amsterdam komen zij je vol liefde laten zweten op de heetste reggaeton, cumbia, dancehall, pachanga, salsa, merenque, bachat en kuduro tunes. Verwacht een dampende dansvloer en mucho amor tijdens de Party Latino Style San Valentin special!!
  • Valentijnsdag 2020In Den Bosch in het Van Aken in het werkwarenhuis en in de 013 in Tilburg zal het er tijdens Valentijn ook heet aan toe gaan!! Maak je klaar voor de SMÈRRIG VALENTIJNSNACHT. Schuur, tongzoen, knuffel en maak SMÈRRIGbabys. Er wordt gegarandeerd SMÈRRIG getwerkt, gedanst en meegeblèrd op de fijnste classic hiphop, R&B en Guilty Pleasures muziek. Dus neem je geliefde mee, ontmoet een toekomstige liefde of wordt op 15 februari wakker naast iemand waar je flink SMÈRRIG mee bent geweest. Hoe dan ook Valentijnsdag is nog nooit zo SMÈRRIG geweest als nu!!
  • Valentijnsdag 2020In de Cacaofabriek in Helmond gaan we op Valentijnsdag even terug in de liefdevolle tijd met de heerlijke tunes van Rewind. Geen date? Of juist wel, dan kun je ervoor kiezen om te gaan genieten van een unieke mix tussen de beste tunes van nu en de hits van vroeger. Tijdens Rewind kun je de grootste hits verwachten van artiesten als Nelly, Usher, Beyonce en vele anderen!! Heerlijk genieten dus van de beste rap, hiphop en r&b tracks van alle tijden!! Oude liefde roest niet!!

Valentijnsdag 2020Wat je ook besluit te gaan doen op 14 Februari, maak er iets liefdevols van. Er is al zoveel ellende in deze wereld, dat ik persoonlijk vind dat we liefde op welke manier dan ook meer dan goed kunnen gebruiken. Weet in elk geval dat wij van House Of Festivals sowieso van je houden en je een liefdevolle Valentijnsdag toe wensen.

Spread the Love!!

 

Valentijnsdag 2020

 

Related Posts